Werken Langs de Waal.
Ik ben gevraagd om een boek te ontwerpen getiteld: Werken Langs de Waal.
Een initiatief van architectuur fotografe Thea van den Heuvel en Architectuur Historicus Michiel Kruidenier.
In dit boek wat voornamelijk uit beeld zal bestaan, is aan mij de taak om alle content op een passende manier te gaan implementeren tot een krachtig visueel boek. Het boek Werken langs de Waal zal na afronding in de betere boekhandels te koop zijn.
Omdat de initiatiefnemers nog een aantal sponsoren zochten is mij gevraagd een flyer te ontwerpen die eventueel uitgedeeld kan worden aan geïnteresseerden.
Meer info:
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de belangstelling voor het industriële verleden van Nederland groeiende. Deze belangstelling wordt met name gevoed door een toenemend aantal fusies en het verplaatsen van productielijnen naar het buitenland, waardoor vele fabrieken inmiddels zijn gesloten.
Aanvankelijk werden afgedankte fabriekshallen en bedrijfsgebouwen op grote schaal afgebroken. Met het schaarser worden van dit type erfgoed is men de laatste twee decennia echter ook de waarde van dergelijke complexen in gaan zien. Herbestemming vindt dan ook op steeds grotere schaal plaats.
2015 Is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot het Europees jaar van het industrieel erfgoed.
Van Nijmegen werd altijd verondersteld dat het nooit een echte industriestad is geweest. Een inventarisatie van de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF) toont echter aan dat er in Nijmegen tenminste 62 fabrieksschoorstenen moeten hebben gestaan; een eerste voorlopige inventarisatie toont aan dat er op dit moment nog ruim 100 industriële objecten en gebouwen in Nijmegen staan, waarvan er 30 zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Het Dobbelmann-terrein is inmiddels herontwikkeld en de complexen van de Vasim en de Honig staan aan de vooravond van grootscheepse veranderingen.
In Nijmegen is pas de laatste jaren verandering gekomen in de geringe belangstelling voor dit soort erfgoed. In 2006 werd in museum De Stratemakerstoren de tentoonstelling ‘De schoorsteen moest roken’ gehouden en in 2009 koos de oudheidkundige vereniging Numaga als thema voor hun lustrum het ‘Nijmeegs industrieel verleden 1850-1970’, met een lezing van prof.dr. P. Klep. Het symposium resulteerde in 2010 in de oprichting van de Stichting industrieel erfgoed Nijmegen en omstreken (Stieneo).
- Branding
- Creative
- Typografie